Когато превъплътя идеите си за деконцентрацията на администрацията в практика, тогава въпросът става подвластен на парламента и може да ме питате, обясни той на днешния парламентарен контрол на въпрос на депутатката от БСП колко ще струва на данъкоплатците и какъв ще е резултатът от намерението на правителството да изнесе някои от структурите в страната, съобщават "Дневник" и "Фокус".

Той обеща на Нинова, че има ли решение за децентрализацията на министерства, "първо на вас ще кажа".

„Не може да ни забраните - да си обсъждаме своите идеи и предложения. Като парламент и депутат - може да ме питате, когато влезе като точка в Министерски съвет. Сега си говорим празни приказки. Давате примери, които изобщо не кореспондират с истината. Има териториални поделения; човек от Смолян сега не ходи в София – той там си има данъчна служба, представителства на министерства.
Хубаво е да знаете тези работи. Хората не ходят от единия до другия край. Оставете хората да разсъждават, да стигнат до някакви верни или неверни решения. Оставете ни да мислим – ще видим, когато го измислим. Сега сме възложили – правят разчети, да видим колко ще струва”, каза Бойко Борисов.

Нинова обясни, че човек, който иска да си направи рибарник примерно от Смолян, ще ходи до Варна или Бургас, във Велико Търново, за да плаща данъците на НАП, и в Пловдив, за да уреди туристическата част. Според нея това ще доведе до загуба на пари.
"Това е безсмислено, г-н премиер. Няма аргументи – нито финансови, нито никакви”, каза Нинова.

Борисов заяви: „Сега ме питате - за какво мислите, защо го мислите, как го мислите, какво го мислите? Това си е моя тайна. Когато започнете да ми задавате смислени въпроси, ще ви дам смислени отговори. Идеите, когато ги преведа на практика, може да ме питате. Няма да ви кажа повече”.

Преди това Борисов проведе "юридическо ограмотяване" на Нинова по въпроса й за задълженията на държавата към бизнеса и кога правителството ще се издължи към българския бизнес.
"Хубаво е да знаете, че Министерският съвет е централен орган и в това си качество не влиза в договорни отношения с физически и юридически лица, тъй като това е противоконституционно. Страна по договорите е администрацията на Министерския съвет. В този смисъл той няма и не може да има задължения към фирми. Чисто юридически ви отговарям", разясни вещо премиерът.

По думите му, администрацията на правителството няма просрочени задължения, а текущите се обслужват изцяло. "Този отговор ви беше даден по този начин, за да може следващия път да си подготвите правилен въпрос", обърна се Борисов към Нинова, която недоволстваше от "формалния и безсъдържателен" отговор.

"Напреднахме с латинския език, сега видях, че и юридическа култура имате", отвърна му тя.

Междувременно лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев съобщи пред журналисти в Русе, към синдиката са се обърнали служители на митниците и НАП, които казват, че имат деца, учат или изплащат кредити за апартаменти и не желаят да се местят от София, предаде БТА. Той не уточни колко души са ходили при него, но заяви, че са го потърсили "отделни хора, които се плашат да си кажат имената".

"Отговорих им, че ако не искат да се местят, да вземат по едно плакатче и излизаме заедно и се борим. И като се изсипят 20 000 души пред Министерски съвет, ще забравят изобщо за тази идея. Българинът обаче се страхува. Не знам нация да се страхува толкова много - от жена си, от шефа си. Не може така - някой да ти свърши работата, а ти да стоиш и да си пиеш ракията, да гледаш телевизия и да чакаш резултат. Такава духовна катастрофа ние не сме имали в писаната си история - липса на идеали, на ценности. Всеки се страхува от нещо и гледа някак да оцелее индивидуално, което е огромната грешка", каза още Тренчев.